Světe div se, ale za ferratami člověk nemusí nutně jezdit za hranice, dokonce ani na druhou stranu republiky. Kromě areálu Velká Dohoda v Moravském krasu nabízí ferratové vyžití také obec Vír u stejnojmenné vodní nádrže. Obtížnost B/C sice moc neocení fanoušci těžkých sportovních cest, zato si zde rozhodně přijde na své každý milovník příjemného lezení s výhledy. A samozřejmě i začátečníci, kteří se s ferratami teprve seznamují.

Zaparkovali jsme na vyhrazeném parkovišti a vyrazili podél řeky k první z ferrat – „Ledové stěně“. V případě potřeby je hned u nástupu možné zapůjčit si i ferratové vybavení.

Ani ne za 15 minut jednoduchého lezení už jsme stanuli na vrcholku, kde nás pobavila zavěšená šibenice. Odtud je možné buď sestoupit zpět, nebo pokračovat lesem až k navazující ferratě „Horní vyhlídka“, odkud jsou krásné výhledy na celou přehradní hráz.

Z ferraty je potom možné se vrátit zase zpět k nástupu, lepší je ale pokračovat lesem až na hráz, a na opačné straně sestoupit přímo u poslední z ferraty – „Jezerní stěny“.

Celkově nám ferraty i s procházkou po hrázi zabraly cca 3 hodiny. Během víkendu je ale potřeba počítat s větším množstvím lidí, převážně rodin s dětmi, takže je potřeba se vybavit trpělivostí a připravit se na možné fronty. Nicméně ideální je ferraty spojit i s výletem po okolí, či příjemnou gastro zastávkou – za nás můžeme rozhodně doporučit restauraci v penzionu Zubr v obci Ujčov, kde opravdu skvěle vaří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *