Chytit dobré počasí v Roháčích? Pro mě dlouhou dobu téměř nadlidský úkol. Kdykoliv jsem totiž plánovala vyrazit, nějakým záhadným způsobem se vždy den před odjezdem předpověď změnila z „ještě přijatelného počasí“ na „běhání po hřebenech v dešti“. Ale jak se říká, trpělivost růže přináší, takže i na mě se nakonec usmálo štěstí. Neváhali jsme tedy a využili dvou dnů vytoužené azurové oblohy během loňských červencových svátků.

První den našeho příjezdu jsme využili alespoň k půldenní nenáročné, rozehřívací procházce kolem Roháčských ples. Ty jsou celkem čtyři, z nichž nejvýše položené leží v nadmořské výšce 1 719m. Na jejich hladině se navíc zrcadlí, samozřejmě pokud zrovna není zataženo, nejznámější roháčské vrcholy Volovec (2 064m), Ostrý Roháč (2 088m), či Plačlivé (2 125m).

Vyráželi jsme z placeného parkoviště „Pod Spálenou“, ze kterého nás čekaly docela nezáživné 4 kilometry po asfaltové magistrále směrem k Ťatliakově chatě (1 393m) se stejnojmenným jezerem. Když jsme ale uviděli ty davy lidí, které mířily opačným směrem, byli jsme rádi, že jsme vyráželi až odpoledne. Pokud tedy můžu doporučit, odpoledne je rozhodně lepší volba – na chatě už sice nejspíš nebudou mít točené pivo, na druhou stranu člověk alespoň nejde v zástupu.

Od chaty jsme pokračovali naučným chodníkem až k rozcestí Smutná dolina, a odtud k prvnímu a největšímu z ples, kterým je Veľké Roháčske pleso (1 562m). Poté kamenitá stezka mírně stoupá kolem dvou menších ples až k tomu nejvýše položenému – Štvrtému Roháčskemu plesu (1 719m).

Vrátit se je možné buď stejnou trasou, nebo lépe pokračovat na opačnou stranu až k rozcestí pod „Troma kopami“, a odtud směrem k Roháčskému vodopádu. Cesta sice místy poměrně strmě klesá, navíc i docela nepříjemným suťovitým terénem, ale příjemným bonusem je právě onen zmíněný 18 metrový vodopád. Cesta se nakonec napojí u odpočívadla Adamcuľa zase zpět na asfaltovou magistrálu vedoucí k parkovišti.

Celá trasa je dlouhá asi 12 kilometrů a nastoupáte při ní přijatelných 700 výškových metrů. Dá se tak pohodlně stihnout i za 5 hodin, záleží hlavně na množství fotografických zastávek :).

Ťatliakovo jezero

Veľké Roháčske pleso

Roháčský vodopád

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *