Původně jsme si chtěli dát takový menší „relax“ od neustálého chození do kopce a zapojit taky ruce, a tak jsme skončili na nejtěžší ferratě v oblasti Kranjské gory ve Slovinsku. Nástup na ferratu Hvadnik (B/C), která vede soutěskou potoka Hladnik, jsme tak trochu minuli, a místo toho došli právě k ferratě Jerm´n/Jerman (D/E), která vede podél vodopádu Jerman.

Po relativně těžkém přelezu krátké kolmé stěny následuje první jednoduchý lanový mostek s výhledem na vodopád. Ferrata dále pokračuje po kolmé stěně zajištěné pomocí kramlí. Tato zdánlivě jednoduchá pasáž dá ale pořádně zabrat – hned první kramle je od lanového mostku poměrně daleko, a chybí zde skalní stupy pro nohy (C/D). Stěna je kolmá a kluzká, takže je toto místo hodně silové. Stejně tak i několik následujících pasáží, kde jsou kramle opět daleko od sebe a skála je hladká, jako bonus navíc místy i trochu převislá (D/E). Po krátkém traverzu (C/D) přichází odpočinková část (A/B) a druhý lanový most. Po mostku následuje závěrečná stěna s kramlemi (C/D), která je sice opět mírně převislá, naštěstí ale s dobrými skalními stupy, a poté zajištěný výstup na vrcholek (A/B). Odměnou po náročném lezení jsou ale nádherné výhledy na protější vrcholy hor, v čele s majestátním Špikem. Sestup je krátký a zabere asi 10 minut úzkou lesní cestou, která ale po dešti poměrně dost klouže.

Ferraty Jerm´n a Hvadnik se nacházejí v obci Gozd Martuljek, a jsou jen kousek od sebe. Variantou může být i vylezení obou cest – nejprve jednodušší a sestupem z ní je možné rovnou navázat na tu náročnější z nich. Nástup na Jerm´n zabere asi 15 minut, v závislosti ma místě parkování – v obci je hned několik parkovišť, většinou ale placených. Podle oficiálních údajů je ferrata dlouhá 220 metrů, a samotné lezení zabere asi 30-45 minut. Důrazně doporučuji dobré boty, které nebudou klouzat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *