Nejspíš se budu opakovat, ale plánování túr do hor s dětmi zkrátka dostává úplně jiný rozměr. Tentokrát jsme totiž vyrazili na konkrétní chatu ve slovinské části pohoří Karavanky, ne kvůli výhledům, ale uspokojit chuťové buňky. Řeč je o chatě Koča na planini Prevala (1 311m), která nabízí snad největší „kalorickou bombu“, jakou si ve slovinských horách můžete dát – tzv. „štruklji s čokolado“. Jde vlastně o velký tvarohový knedlík s rozpouštějící se milka čokoládou nahoře, a když máte štěstí tak s tou s oreo sušenkami. Cena je 10 euro, ale z porce se nají klidně i tři lidi.

A jak se k chatě dostat? My jsme vyráželi po tzv. „slovinska geološka pot“ – necelé 3 kilometry za obcí Podljubelj se nachází odbočka na štěrkovou cestu a malé neplacené parkoviště. Upřímně je ale cesta docela nezáživná – až k chatě je to cca 600 výškových metrů po široké štěrkové silnici, navíc bez trochy „motivačních“ výhledů. Možností na trasu je ale samozřejmě více – nám ale s dítětem na zádech vyhovovalo právě nejmenší převýšení.

Za necelé dvě hodinky jsme dorazili na chatu, kterou jsme měli nějakou chvíli jen sami pro sebe. I když jsme věděli, že je otevřená celoročně, v první moment jsme se trochu lekli, že jsme se na ni vláčeli úplně zbytečně. Objednali jsme si tedy to, kvůli čemu jsme přišli, a pak jen s „nebem v hubě“ seděli a užívali si výhledy na zelený hřeben Begunjščice tyčící se přímo proti chatě.

Po nějaké chvíli, kdy jsme jen nehnutě seděli a sledovali pobíhající dítě, jsme naznali, že bude lepší alespoň část této kalorické bomby spálit nějakým pohybem. Rozhodli jsme se ještě pokračovat na chatu Pastirska koča na planini Planinca (1 136m). Na jednu stranu jsme sice byli rádi, že jsme ještě schopní jít, na tu druhou už nás úplně netěšila představa, že to budeme mít na cestě zpátky k autu dalších 300 výškových metrů nahoru.

Na Pastirskou koču jsme dorazili asi za 45 minut – i když rozcestník hlásil 1 hodinu a 15 minut, a to jsme šli opravdu šnečím tempem. I když se nám zpočátku vůbec nechtělo, nakonec jsme byli velmi mile překvapeni a chata nás opravdu nadchla. Zelené louky, krávy, a hlavně spousta prostoru, kde bez obav nechat proběhnout děti. Asi hodinku jsme se zde zdrželi a popíjeli Radler, a potom jsme pomalu stejnou cestou zpět vyrazili k autu, což nám zabralo asi dvě hodiny a pár minut k tomu.

Pokud jste fanoušci tvarohových knedlíků, tak rozhodně můžu doporučit návštěvu chaty Koča na planini Prevala v rámci příjemného celodenního výletu – celá trasa je navíc vhodná i pro terénní kočárek. Celkem jsme ušli něco málo přes 12 kilometrů a nakonec nastoupali slušných 1 100 výškových metrů (v sestupu samozřejmě stejně tak).

Planina Prevala
Koča na Prevalu
Koča na Prevalu
Koča na Prevalu
Pastirska koča na planini Planinca

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *