Jelikož náš malý horolezec momentálně razí heslo „přece se celou cestu neponesu, když jsem se naučil chodit“, musíme teď trochu více přemýšlet nad výběrem lokality, pokud chceme vyrazit do hor. Primárně je pro nás důležitý terén, aby se nám dítko nikde nepřerazilo; samozřejmě časová náročnost túry, jelikož se teď pohybujeme rychlostí 200 metrů za hodinu; a v neposlední řadě také atraktivita lokality pro potěchu duše nás dospěláků. A všechny tyto požadavky skvěle splňuje oblast rakouské Solné komory (Salzkammergut). My jsme na výlet měli pouze dva dny, takže jsme si zvolili okolí města Bad Mitterndorf, ležícího na úpatí pohoří Totes Gebirge, které nabízí hned několik nenáročných, ale zároveň atraktivních možností:

1. Jezero Ödensee

Jezero je od města Bad Mitterndorf vzdálené cca 9 km a nabízí příjemnou, jen 2,5 km dlouhou procházku. Vyrazili jsme sem tedy hned po našem příjezdu později odpoledne, a strávili jsme zde příjemné dvě hodinky. Ödensee je možné obejít celé dokola po příjemné cestě vhodné i pro kočárek. Kromě toho se zde nachází spousta laviček a piknikových stolů, malé dětské hřiště, či fotogenické rybářské domky. Na nekterých místech je také možné sejít až ke břehu jezera na kamínkovou „pláž“, kde jsme strávili asi nejvíc času. Výhodou je i bezplatné parkování.

2. Tauplitzalm – „6 seen wanderung“

Náhorní plošina Tauplitzalm (cca 1650 m.n.m) je od města vzdálená také pouhých 10 km, a nejlépe se k ní dostanete po placené, panoramatické vysokohorské silnici (Tauplitzalm Alpenstrasse) – 13 euro za auto. Parkování na místě už se potom neplatí. Další variantou je také sedačková lanovka, která je ale výrazně dražší. Navíc je potřeba si ověřit její provoz v konkrétním období návštěvy místa.

V Tauplitzalm jsme se vydali po tzv. „6 seen wanderung“, tedy stezce kolem šesti jezer. V žádném případě jsme ale neměli ambice obejít je všechny, jelikož jsme nevěděli, jakým tempem se budeme pohybovat. Nakonec jsme byli mile překvapeni a skutečně se nám je podařilo projít všechny, i s delšími pauzami.

Od parkoviště jsme se vydali po asfaltové silnici k prvnímu z jezer – Krallersee. To je možné pohodlnou cestou vhodnou i pro kočárek obejít celé a pokračovat k druhému z jezer – Großsee. Pokud vyrážíte s kočárkem, je pohodlnější k němu vyrazit po tzv. Tauplitzalm Plateauweg. Jedinou nevýhodou ale může být, že jej uvidíte jen ze shora. Přímo k jezeru sice vede stezka, která jej obchází, ale je poměrně úzká a hodně kamenitá, takže by i terénní kočárek mohl mít trochu problém. U jezera Großsee jsme odbočili i k malému jezírku Märchensee, ke kterému už se s kočárkem bohužel vůbec nedostanete. Jezírko se dá podél pravého břehu obejít, a poté se jednodušše napojíte zpět na původní stezku.

Od Großsee už je to jen kousek k menšímu jezeru Tauplitzsee a chatě Grazerhütte (1 620m), kde jsme si dali pauzu na oběd – výbornou Kaspressknödlsuppe (polévka se sýrovým knedlíkem) a naše oblíbené Kaiserschmarrn (lívancové trhance s jablečným pyré). Děti mají ale takový zvláštní radar na hřiště – takže potom, co jsme u chaty objevili pískoviště, jsme se samozřejmě ještě nějakou chvíli zdrželi.

Jelikož po obědě a dlouhé zábavě naše dítko vypadalo, že bude spát, rozhodli jsme se toho využít a pokračovat i k největšímu z jezer – Steirersee. Cesta vede nejprve po příjemné široké silnici až k několika menším chatám s možností občerstvení, navíc s výhledem na celé jezero jako příjemný bonus. Až sem se pohodlně dostanete i s kočárkem, dále už bohužel silnice končí, a vzhledem k náročnějšímu terénu je možné pokračovat pouze s nosítkem. Cesta je místy hodně úzká a kamenitá, mnohdy je potřeba i něco přelézt – ale nic náročného. Asi za 45 minut chůze s nádhernými výhledy na celé Steirersee jsme nakonec došli až k nejvzdálenějšímu z jezer – Schwarzensee. To se shodou okolností stejně nachází na trase, stačí si jen zajít pár metrů navíc.

Na Schwarzensee jsme jen v rychlosti koukli a udělali pár fotek, protože stejně není možné jej obejít, a začali jsme sestupovat ke břehům jezera Steirersee. V porovnání s ostatními jezery nám přišlo nejhezčí a nejfotogeničtější. Jen pozor, pokud půjdete i s dětmi nebo pejsky, kteří se rádi cachtají ve vodě – jezero je totiž plné pijavic. Zastavili jsme se tedy v dostatečné vzdálenosti od vody na malou pauzu, a podél břehu jsme se vydali nazpět. Po krátkém stoupání jsme vyšli opět u chatek a po silnici pokračovali stejnou cestou. U rozcestníku u Grazerhütte jsme ale tentokrát odbočili na zmíněnou Tauplitzalm Plateauweg zpět k parkovišti, takže jsme si plošinu prošli prakticky celou dokola.

Od parkoviště jsme vyráželi asi v 10 hodin dopoledne, a zpět jsme se vrátili kolem 17 hodiny. Celkově měla naše trasa kolem 13 kilometrů, s příjemnými 500 nastoupanými výškovými metry (v sestupu samozřejmě stejně tak). I když jsme nepodávali žádné velké sportovní výkony a zvolili spíše pohodové tempo, stihli jsme i s delšími pauzami obejít všechna jezera. Navíc nás túra příjemně překvapila a nadchla – krásné výhledy a příroda, dobrá dostupnost chat a hlavně spousta možností, jak zabavit dítě. Navíc mimo hlavní letní sezónu i žádné davy lidí.

Großsee
Märchensee
Pohled na Steirersee
Schwarzensee
Steirersee
Steirersee
Tauplitzalm Plateauweg
Tauplitzsee
Pohled na Großsee z Tauplitzalm Plateauweg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *