Soutěsku Aareschlucht, kterou protéká nejdelší švýcarská řeka Aare, najdete mezi obcemi Meiringen a Innertkirchen v regionu „Berner Oberland“ na jihu kantonu Bern. Tento region je proslulý především alpskou krajinou – vždyť právě zde se nachází proslulý Grindelwald s pověstným Eigerem, nebo kouzelná vesnička Lauterbrunnen ležící v údolí s těžko uvěřitelnými 72 vodpády.

A právě působení hor mělo vliv i na vznik soutěsky Aareschlucht – tající ledovec před cca 10 000 lety na konci doby ledové, a s tím související vodní eroze vytvořili tuto impozantní skalní podívanou s až 50 metrů vysokými vápencovými stěnami, která je turistům přítupná již od roku 1889.

Soutěskou se pohybujete po dřevěných lávkách, nebo procházíte tunely. V jejím nejužším místě je dokonce pouhý metr široká – proto se v případě návštěvy během hlavní turistické sezóny v letních měsících obrňte velkou dávkou trpělivosti. Mnoho lidí navíc vyráží i s kočárkem – my jsme raději zvolili krosničku, právě kvůli jednoduššímu pohybu po úzkých chodníčcích. Jen je potřeba dávat pozor na hlavu, místy je strop poměrně nízký :). Na druhou stranu, pokud vyrazíte právě v letních měsících, budete mít jedinečnou možnost navštívit soutěsku i v pozdních večerních hodinách a užít si tak její tajuplnou atmosféru jen za svitu lamp.

Celá soutěska je dlouhá necelé dva kilometry, a pohodlně ji projdete do dvou hodin, samozřejmě v závislosti na množství turistů a fotografických zastávek. Hlavní vstup, západní, najdete u obce Meiringen a zaplatíte zde 10 CHF (cca 240kč), za dítě od 6 let potom 6,50 CHF. Celou soutěskou projdete až k východnímu vstupu u obce Innertkirchen, který ale bývá mimo hlavní sezónu uzavřený. Poté se musíte vrátit zase stejnou cestou zpět, v opačném případě se můžete nazpět svézt jednu zastávku vlakem, který projíždí tunelem ve stěnách soutěsky. Velkým plusem pro rodiče s dětmi je navíc i moc hezké hřiště přímo před hlavním vchodem do soutěsky, kde určitě strávíte ještě nějaký čas navíc. K tomu se můžete posilnit i kávou, či něčím malým na zub v bistru, které se nachází také v prostorách vstupu.

Pokud zavítáte právě do této nádherné oblasti Švýcarska, rozhodně nesmíte návštěvu soutěsky vynechat. Vzhledem k atraktivitě místa ale doporučuji raději mimo sezonu – otevřená je od dubna do listopadu.

Schräybach Wasserfall

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *