Švýcarské Alpy sice přitahují horolezce hlavně díky svým známým a ikonickým čtyřtisícovkám, na své si zde ale rozhodně přijdou také nenároční horští turisté – a rozhodně i ti s malými dětmi. Například na hřebenovce spojující vrcholy Fronalpstock (1 921m) a Klingenstock (1 935m) – nadmořská výška dech člověku sice nevyrazí, zato se můžu zaručit, že výhledy rozhodně ano! Tato hřebenová stezka zvaná Gratwanderweg, v angličtině „Stoos Ridge Hike“, právě díky své atraktivitě a dostupnosti patří mezi nejoblíbenější, a tzv. „instagramová“ místa, která můžete ve Švýcarsku navštívit – což v překladu znamená, že se v hlavní letní sezóně máte připravit na opravdu velký nápor turistů. A určitě si také nezapomeňte dostatečně obalit nervy, abyste je neztratili během pouštění rychlejších, nebo přicházejících z protisměru, protože cesty jsou zde opravdu úzké.

Hřebenovka leží v oblíbeném kantonu Schwyz, asi 45 minut jízdy od malebného města Luzern, které rozhodně také stojí za návštěvu. Kromě nádherných výhledů na Lucernské jezero (neboli Čtyřkantonové jezero/Vierwaldstättersee) v kombinaci se zelenými vrcholy a zasněženými Alpami v dálce (fakt pořádný horský kýč!), přispívá k vysoké návštěvnosti také zmíněná dobrá dostupnost. Na hlavní hřeben stezky se totiž pohodlně dostanete díky velkému systému lanovek, z nichž jedna je dokonce světovým unikátem. Jedná se o nejstrmější lanovku na světě – speciálně navržené hydraulické kabiny v podobě sudů se posouváním neustále drží ve vodorovné poloze, a dokáží se tak přízpůsobit i sklonu 110 % (téměř 48°).

Lanovka vás vyveze do městečka Stoos, do kterého se jinak než právě takto nebo pěšky nedostanete. Stanici lanovky včetně parkovacího domu najdete v údolí Muotatal, pouhých 6 kilometrů u města Schwyz. I když má parkovací dům poměrně velkou kapacitu, raději vyražte brzy – místa se totiž velmi rychle plní, navíc se i vyhnete dlouhým frontám na lanovku. Co se týče lístků, přímo na místě je možné zakoupit hned několik možností – pokud vyrážíte s dětmi, nebo prostě chcete ušetřit čas, rozhodně doporučuji zvolit kombinovanou variantu. Budete tak moci využít všechny dostupné lanovky. Co se týče cen jízdného, počítejte v sezóně s cenou kolem 50 CHF, za děti od šesti let kolem 20 CHF. Pro více info doporučuji stránku https://www.stoos.ch/en/, kde najdete veškeré info o aktuálních cenách a provozní době lanovek. Při plánování vezměte v potaz, že lanovka na Fronalpstock mívá delší provozní dobu než na Klingenstock. Většinou tedy turisté vyrážejí právě z Klingenstocku na Fronalpstock. My jsme měli velkou časovou rezervu, takže jsme vyrazili opačným směrem – hlavně také proto, že pro nás bylo výhodnější nejprve unavit dítě na hřišti, aby zbytek hřebenovky prospalo v krosničce.

Samotná hřebenovka je dlouhá jen necelých 5 kilometrů, a nastoupáte na ní cca 300 výškových metrů, sestoupáte stejně tak. Zní to sice jako jednoduchá procházka, ale neustálé stoupání a klesání, zvlášť za parného počasí pokud vyrazíte v létě, může být poměrně únavné a náročné – počítejte s tím, že zde žádný stín nepotkáte. Navíc jediné občerstvení přímo na hřebeni představuje pouze chata na vrcholu Fronalpstock, kde najdete také bohatě vybavené dětské hřiště. Další restaurace či kavárny potom potkáte až ve městečku Stoos.

I přes velkou oblíbenost můžu hřebenovku všema deseti doporučit, upřímně jsem nenarazila na nic, co by mě zklamalo nebo nesplnilo má očekávání. Pokud navíc vyrazíte mimo hlavní letní sezónu, užijete si jednu z nejkrásnějších túr, kterou můžete ve Švýcarsku absolvovat. A děti stejně tak :).

Kostelík ve vesnici Stoos

Výhledy na Lucernské jezero z vrcholu Fronalpstock

Dětské hřiště na vrcholu Fronalpstocku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *