Být ve Švýcarsku a vůbec nenavštívit hory snad ani nejde dohromady. Ale užít si horskou túru a mít na ni jen pár hodin, navíc s dítětem? Výzva přijata! Po pracovních povinnostech jsme bleskově naskákali do auta a štrádovali si to do oblasti St. Gallen, která nás při naší poslední návštěvě moc okouzlila. V plánu jsme měli tentokrát túru k jezerům Sämtisersee a Fälensee, a pokud čas dovolí, také do sedla Saxerlücke (1 649m) za ikonickým skalnatým hřebenem Kreuzberg.

O půl druhé odpoledne jsme dorazili na parkoviště Pfannenstiel, které se nachází asi kilometr od obce Brülisau. Na túru v listopadu jsme, pravda, neměli úplně ideální čas, a zvlášť s dítětem jsme se úplně nechtěli vracet za tmy. Přesto jsme samozřejmě nezapomněli přibalit čelovky, a hned od začátku jsme nasadili tempo. Nutno ale říct, že jsme si kvůli tomu pěkně „odpálili“ nohy – prakticky hned od parkoviště cesta začíná pořádně stoupat. A to doslova – když už si myslíte, že jste přežili příšerný kopec, za zatáčkou hned vykoukne další, a mnohem strmější. S pořádnou zátěží na zádech tedy žádná sranda. Abych si jen nestěžovala na „hořící svaly na nohou“ (ostatně, to k chození po horách přece patří), musím ocenit alespoň příjemný terén – celou dobu vás čeká zpevněná široká cesta, která je vhodná i pro terénní kočár. Vzhledem ke sklonu stoupání bych ho ale úplně nedoporučovala.

Za necelou hodinku jsme s funěním konečně dorazili na planinu Plattenbödeli, na které se nachází jezero Sämtisersee (1 209m). Prvních 400 výškových metrů a 2 kilometry cesty za námi, před námi ještě zbývajících 250 výškových a 4 kilometry k jezeru Fälensee (1 446m). Jinými slovy, to nejhorší jsme už měli za sebou a čekala nás nyní mnohem příjemnější cesta, a to ne jen fyzicky, ale i vizuálně – rozlehlé zářivě zelené louky, dřevěné salaše, a nádherné horské vrcholy.

Za další hodinku jsme dorazili i na planinu Bollenwees, kde se nachází druhé jezero. Bylo asi půl 4 a já vycítila jedinečnou příležitost chytit ještě poslední paprsky odpoledního slunce v sedle Saxerlücke. Ponechala jsem tedy u jezera oba kluky jejich osudu, a celá namotivovaná jsem vyběhla do sedla – necelých 200 výškových metrů jsem si střihla za 15 minut. A to jsem na začátku túry skoro umírala že…. Pokud budete mít více času, určitě doporučuju vystoupat si ze sedla ještě o kousek výš – výhledy potom budou úplně dokonalé.

Když jsem naznala, že fotky už lepší nebudou, seběhla jsem zase zpět, posbírala zbylé členy rodinné výpravy a pomalu jsme vyrazili zpět na parkoviště. Náš plán dorazit ještě za světla úplně nevyšel, ale naštěstí ještě nebyla až taková tma, abychom vytahovali čelovky. Takže vlastně úspěch. U auta jsme si mohli konečně vydechnout – celí šťastní, že nám vše vyšlo podle plánu, a hlavně že naše dítko nebylo protivné z toho času stráveného v nosítku. Na závěr opět celková statistika – až do sedla jsme nastoupali 840 výškových metrů (dolů samozřejmě stejně), a celkem ušli 13,4 kilometrů. To vše jsme stihli za, pro nás rekordní, necelé 4 hodiny.

A nyní malé tipy co ještě vidět, pokud máte více času. Túru si můžete ještě protáhnout procházkou podél jezera Fällensee až k chatě Fählenalp. Je zde hned několik dřevěných chat, na travnatých loukách se v sezóně pasou ovečky, a to vše navíc zasazené do nádherného horského amfiteátru.

Další z tipů, který se nachází i na mém bucket listu, je hřebenová túra z vrcholu Hoher Kasten (1 794m) do sedla Saxerlücke. Na Hoher Kasten se můžete vyvézt lanovkou, poté pokračovat po hřebeni s nádhernými výhledy na obě jezera seshora, a ze sedla Saxerlücke se vrátit zpět cestou, kterou jsem popsala v článku. Celý tento okruh má potom 15 kilometrů, nastoupáte téměř 900 výškových, a sestoupáte (ó kolena kolena…) 1700.

Jezero Sämtisersee
Jezero Fälensee
Pohled na Kreuzberg ze sedla Saxerlücke (1 649m)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *