Původně jsem tento článek vůbec nezamýšlela napsat – tentokrát totiž není ani trochu z horského prostředí. Nakonec mi to ale nedalo, a přišlo mi škoda nepodělit se o tip na trochu odpočinkovější turistiku vhodnou i pro rodiny s malými dětmi. Začátkem listopadu jsme měli možnost doprovázet hlavu naší outdoorové rodiny na pracovní cestě do francouzské části Švýcarska, konkrétně do kouzelného historického městečka La Neuveville v kantonu Bern – tedy do oblasti nekonečných vinic, jezer, a hlavně teplého a slunečného počasí!

Historické město La Neuveville

Městečko La Neuveville, které se datuje až do počátku 14. století, se nachází přímo na břehu jezera Bielersee, nebo francouzsky Lac de Bienne. Má opravdu úchvatné a zachovalé historické centrum plné útulných kaváren a restaurací. Bohužel, centrum je ale opravdu maličké, takže na jeho návštěvu bohatě postačí jen pár hodin. Za zmínku stojí například krásná Fontaines Des Bannerets (fontána s trubadúry), městské hradby, La Cour de Berne, kde se v minulosti skladovalo víno, nebo Château Du Schlossberg.

My jsme velkou část dne strávili v okolí jezera – z centra se k němu dostanete do 5 minut. Objevili jsme zde nádherné hřiště, kde mysleli i na nejmenší děti – pískoviště plné hraček, nebo malá skluzavka. Ale aby to nebylo jen o dětech, kousek dál potkáte zase workoutové hřiště pro dospělé – takže jakmile jsem procházkou podél jezera uspala dítě v kočáru, mohla jsem si trochu „pohrát“ zase já.

Abych to shrnula, město La Neuveville nás opravdu ohromilo svou všestranností – žádné zdlouhavé procházení města po památkách, které by děti nudilo, nebo nádherné prostředí jezera, díky kterému člověk nemá pocit, že se nachází ve městě. A co musím nejvíc vyzdvihnout (a co určitě ocení každy rodič) je to parádní hřiště, kde se dítko na dlouho samo zabavilo a já si taky mohla sednout s knížkou. 🙂

Fontaines Des Bannerets
Bielersee

Stezka vinicemi do městečka Ligerz

Jako holka původem z Jižní Moravy zkrátka miluji pohled na vinice v kopcích, takže jsem samozřejmě v mapě a na internetu pátrala i po nějakých vinařských stezkách zde v okolí Bielersee. A při mém velkém štěstí jsem narazila na tzv. „Route de Vignoble„, která začíná právě v La Neuveville a končí až ve městě Biel. Celkově má tato trasa něco přes 20 kilometrů a je možné ji jet například i na kole.

Já s sebou měla jen dětskou krosnu, takže jsem naplánovala raději kratší úsek trasy, konkrétně do městečka, možná spíše vesničky, Ligerz vzdáleného pouze něco přes 4 kilometry. Prošli jsme centrem, s krosnou jsem vypadala asi trochu jako exot, a odbočili do moderní části města plné moderních domů. A pod dalších pár set metrech už jsme stáli najednou mezi vinicemi.

Stezka je nenáročná a vede prakticky celou dobu po asfaltu, jak jsem brzy zjistila, takže by ji bez obtíží zvládl i běžný kočár. Minuli jsme několik vinařství, a užívali si krásné výhledy na jezero zalité podzimním sluncem. Můj malý parťák v krosničce měl zase parádní výhledy na vlak, který pod vinicemi jezdil prakticky každou chvíli, takže i on se zabavil a já mohla v klidu pokračovat v cestě.

Zanedlouho jsme dorazili právě do městečka Ligerz, kde jsem se chtěla podívat na místní kostelík s vrbovou alejí, který mě z fotek naprosto okouzlil. Ke kostelíku je to celkem strmě do kopce, ale je to zase jediné stoupání na trase. Nicméně to za tu chvilkovou námahu rozhodně stojí. U kostelíku jsme byli úplně sami, takže jsme jej mohli v klidu prozkoumat. Jsou odtud nádherné výhledy na jezero, a v dálce byly vidět dokonce i zasněžené švýcarské Alpy. Podívat se můžete i dovnitř. My jsme neodolali, a dali si svačinu na kamenné lavičce s tím nejkrásnějším výhledem na jezero. Po dostatečně dlouhé a příjemné pauze jsme zase vyrazili stejnou cestou zpět. Malou zajímavostí je, že z Ligerz dokonce jezdí zubačka do výše položené vesnice Prêles.

I když se jednalo o krátký výlet prakricky jen na půl dne, byla jsem z něj úplně unešená – hlavně díky nádhernému prostředí vinic s kamennými zídkami, a úžasným výhledům. Celkově jsme ušli něco málo přes 9 kilometrů, nastoupali necelých 100 výškových metrů (a to vlastně až na konci trasy), a i s delší pauzou u kostela nám zabrala pouhé tři hodiny. Takže naprosto jednoduchý a krásný výlet vhodný i pokud máte malé děti.

Městečko Ligerz
Kostelík ve městě Ligerz

Soutěska Twannbachschlucht

Soutěska se nachází ve vesničce Twann, která je od La Neuveville vzdálená jen necelých 9 kilometrů. Navíc se dá její návštěva spojit například s výše zmíněnou stezkou mezi vinicemi, a pokračovat tak z Ligerz ještě dál. Další možností je popovézt se vlakem, který na této trase jezdí opravdu každou chvíli. My jsme z důvodu deště zvolili pohodlnější variantu autem, jinak bychom volili právě variantu vlak.

Vstup do soutěsky není časově omezen, a platí se pomocí QR kódu, takže se zde pouze počítá s poctivostí návštěvníků – 5CHF dospělí a 2CHF děti. Stezka je jednoduchá, a na méně bezpečných místech je potom zajištěna pomocí zábradlí. My jsme pravděpodobně kvůli deštivému počasí nepotkali jediného člověka, takže nedokážu posoudit návštěvnost když je zrovna hezky. I tak ale v soutěsce počasí nepředstavuje žádné omezení v podobě kluzkých míst.

Celá stezka je dlouhá pouhých 1,7 kilometrů, a vrátit se můžete buď stejnou cestou zpět, nebo se na úplném konci napojit na zpevněnou cestu, která vás přes okrajovou část plnou luxusních domů dovede zpět do centra Twannu. Pokud projdete celou soutěsku, nastoupáte necelých 300 výškových metrů – ale žádné strmé výstupy, vše pozvolna do kopce nebo pomocí kamenných schodků. S malými dětmi ale vzhledem k terénu raději s nosítkem nebo krosničkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *